Houtrot reparatie

Houtrot is een serieuze vijand voor het hout van uw woning

Houtrot reparatie

Houtrot is een serieuze vijand voor het hout van uw woning. Wanneer u het constateert is het ook direct tijd om in te grijpen en moet u het aangetaste hout repareren of zelfs vervangen.

Misschien roept deze foto vragen bij u op als:

 • kan ik het voorkomen?
 • Hoe kan ik houtrot herkennen?
 • Komt houtrot buitenshuis of binnenshuis voor of beide?
 • Wordt alleen oud hout aangetast door houtrot?
 • Kan ik houtrot zelf repareren?
 • Moet men als in een houten object houtrot wordt aangetroffen niet het hele object vervangen?

Zoals u ziet zijn er vele vragen die men kan stellen over houtrot, en waarop wij middels dit artikel antwoorden zullen geven.

Goed onderhoud is investeren in de toekomst

Schilderwerk voor een eerlijke prijs met garantie

Hoe ontstaat houtrot

Houtrot ontstaat bijna altijd in hout dat zich buiten bevindt. Houtrot is een probleem dat zich van binnenuit in het hout verspreidt. De grote boosdoener is vocht en het klimaat speelt daarnaast een grote rol. Wanneer er meer vocht in het hout komt dan er uit gaat, neemt het vochtgehalte in het hout toe. Wanneer dit houtvochtgehalte meer is dan 20%, dan loopt hout al een groot risico op vorming van houtrot. Dit wordt verergerd door een luchtvochtigheid boven de 65% en een omgevingstemperatuur van ongeveer 23 graden en een slechte ventilatie. Deze factoren scheppen namelijk een klimaat waarin schimmels uitermate goed gedijen. Deze schimmels zorgen voor houtrot, men kan de houtrot ook zien als een schimmel. Deze houtrotschimmels blijven in stand en vermeerderen zich bij een combinatie van zuurstof en vocht. Wanneer één van deze factoren niet aanwezig is, dan vindt er ook geen verrotting plaats. Bijvoorbeeld hout dat onder water gedompeld is, krijgt te weinig zuurstof om houtrot te vormen. Wanneer het houtwerk en houten constructiedelen van een woning niet voldoende onderhouden worden, werkt dit het ontstaan van houtrot in de hand. Door voldoende onderhoud kan men de kans op houtrot sterk reduceren. Hardhout waarvan wordt gezegd dat het geen houtrot zou kunnen krijgen, kan dit echter wel krijgen. Maar het gebeurt bijna nooit, omdat dit hout van nature heel weinig vocht op kan nemen en dus te droog is om houtrot te krijgen. Er zijn overigens ook enkele tropische houtsoorten die van zichzelf een erg hoge weerstand tegen houtrot hebben. De ene soort hout is overigens meer vatbaar voor houtrot dan de andere.

Preventie van houtrot

Houtrot komt zoals gezegd voor als er een aantal veroorzakers aanwezig zijn. Aan de weersinvloeden kunt u niets doen, terwijl de aanwezigheid van zuurstof ook iets is waar u geen invloed op heeft. Het enige dat u echt kunt beïnvloeden is de conditie waarin het hout zich bevindt. Door goed onderhoud kunt u een hoop leed voorkomen. Denk aan de volgende zaken:

 • Behandelen en bewerken van hout met verf of impregneren en dit op een grondige manier doen. Dus altijd eerst bijschuren en dan opnieuw van verf voorzien. Dit dient u op periodieke basis te doen en niet pas als de verf bij wijze van spreken al van het houtwerk afbrokkelt.
 • Wanneer er schroeven en dergelijke in houtwerk worden bevestigd, altijd de gaten afdichten.
 • Als ramen of deuren klemmen dan kan hierdoor vocht blijven zitten dat niet weg kan. Buiten het feit dat het sowieso wel handig is om dat probleem op te lossen, is het in het kader van preventie tegen houtrot zeker aan te raden hier aan te werken.
 • Ook in het houtwerk van kierende ramen en deuren kan eerder houtrot ontstaan dan in het hout van ramen en deuren die goed sluiten.
 • Sloten en scharnieren moeten zodanig bevestigd worden dat er zich geen vocht achter kan nestelen.

Waar komt houtrot voor

Zoals al gezegd komt houtrot nagenoeg alleen voor bij hout dat zich buiten bevindt. Wanneer echter binnen, en dan met name in kelders of bij zolders, de omstandigheden dermate zijn dat houtrot kan ontstaan, kan dit ook hier voorkomen. Men ziet houtrot het meeste bij kozijnen van ramen en deuren, deuren zelf en steunbalken.

Herkennen van houtrot

Houtrot kan men zelf herkennen. Een aantal zaken waaraan men kan zien dat hout is aangetast door houtrot zijn de volgende:

 • Met name ongeverfd hout heeft een zwarte of roestbruinige kleur.
 • Het hout is zacht van structuur en delen laten los.
 • Het hout is verzadigd met vocht.
 • Hout dat is aangetast door houtrot heeft te maken met opzwel- en krimpeffecten.
 • De verf die op het houtwerk zit breekt af, is gebarsten of laat los.

Dit betekent niet dat wanneer u een van bovenstaande beschadigingen aan hout ontdekt dat er dan ook altijd sprake is van houtrot. Wanneer u denkt dat in hout houtrot zit, kunt u dit controleren door op het hout te kloppen. Als u een zacht en sponzig geluid hoort is er grote kans op houtrot. En wanneer u dan met een puntig voorwerp in het hout steekt, voelt u direct of het hout nog sterk is of niet. Wanneer u een nieuwe woning gaat aankopen en u hebt ook maar enigszins het gevoel dat er houtrot voorkomt, dan moet u echt een bouwtechnische keuring laten doen. Wanneer achteraf blijkt dat het een ernstige vorm van houtrot is, dan zijn de kosten misschien niet te overzien en u kunt dit niet claimen.

Controleren op houtrot

Houtrot kan ook voorkomen zonder dat u het ziet. Daarom moet u hout periodiek controleren op de eventuele aanwezigheid van zachte stukken hout of houtrot. Vorming van houtrot is een proces en als u snel genoeg erbij bent, dan kunt u dit proces nog een halt toeroepen en ergere problemen voorkomen. Let speciaal op de volgende punten. Wanneer hout geverfd is met verf met een hoge elasticiteit, dan kan houtrot hieronder verborgen zitten en lang verborgen blijven, terwijl het hout ernstig wordt aangetast. Daarom dient u af en toe hout dat gevoelig zou kunnen zijn voor houtrot, dus in die gevallen waar de factoren die houtrot kunnen veroorzaken aanwezig zijn, preventief te controleren. Dit kan met een priem of ander puntig voorwerp zoals eerder beschreven. Professionals maken gebruik van een vochtigheidsmeter en bij een houtvocht percentage van meer dan 20% zullen zij verder onderzoek doen. Daarnaast dient u er altijd alert op te zijn dat stukjes houtrot die u ziet slechts het topje van de ijsberg kunnen zijn. Er kan altijd veel meer houtrot dieper in het hout aanwezig zijn, dus controleer dit altijd wanneer u houtrot aantreft.

Gevolgen van houtrot

Houtrot is niet alleen lelijk en bezoedelt de uitstraling van het houtwerk maar verzwakt ook de kwaliteit van het hout. Het hout wordt steeds meer aangetast en hierdoor kunnen problemen als lekkage ontstaan. Wanneer het constructieve houten delen van de woning betreft wordt de constructie verzwakt. Dit kan leiden tot gevaarlijke toestanden en de veiligheid van de constructie maar ook van de bewoners van de woning kan in gevaar komen. In het geval dat u houtrot in constructieve delen van de woning aantreft, dient u ook verdere inspectie te doen of laten plaatsvinden.

Waar houtrot is ontstaan kunnen wij op professionele wijze het houtrot herstellen, dit doen wij doormiddel van een Sikkens Componex Systeem. Door dit systeem worden houtverbindingen hersteld en vormen een ijzersterke blijvende basis voor goed schilderwerk.